Offentliga rum i Japan – 14 oktober 2023 på OPI Lab i Gröndal, Stockholm

I Sverige finns det gott om offentliga rum. Vi har rymliga gator och torg men ingen stark kultur av att använda dem. Till skillnad från Sverige har Tokyo mycket lite av det som vi skulle kategorisera som torg eller offentliga rum, men desto mer umgänge i det offentliga. Ordet “torg” översätts på japanska till “hiroba” och historiskt sett definieras dessa rum i Japan inte som den fysiska platsen utan genom människors aktivitet och interaktion.

Forskningsprojektet Hiroba drivs av Samuel Michaëlsson, Yosuke Tsuga och Anna Kawai, tre arkitekter baserade i Göteborg och Tokyo. Under det senaste året har vi dokumenterat ett flertal case studies i Japan och intervjuat stadsplanerare, arkitekter och brukare för att identifiera de aspekter som kan inspirera och lyftas in i en svensk och skandinavisk kontext. Nu är det dags att presentera denna första del av forskningsprojektet. Detta gör vi på studion OPI (Of Public Interest) Lab i Gröndal, Stockholm.

Varmt välkomna till Gröndalsvägen 1 lördagen den 14:e oktober för en heldag av presentationer, filmvisning, samtal och diskussion!

Det kommer att finnas både japansk lunch och middag att tillgå för en billig swish. Utöver maten är eventet kostnadsfritt. Föreläsningar och diskussioner kommer hållas på engelska.

Maila [email protected] för att OSA och meddela eventuella allergier.

Projektet är sponsrat av White Arkitekter, ARQ, Japanstiftelsen och Sasakawa Foundation.